Formuesskatt og bostedsregistrering: Slik er regelverket

Hovedregelen er at du skal være registrert bosatt i den kommunen og på den adressen der du overnatter mest.

Søkeportalen for lønnstilskudd åpner for ny periode 1. februar

Arbeidsgivere som har tatt tilbake ansatte som var permittert per 31. august 2020 kan fra 1. februar sende inn søknad om lønnstilskudd for oktober, november og desember.

Nå kommer skattetrekksmeldingen (skattekort) for 2021

– Har kanskje aldri vært viktigere å sjekke. Nå kan du sjekke og eventuelt endre hva du skal betale i skatt for 2021. I år kan det være spesielt viktig å sjekke at opplysningene stemmer.

Mange rapporterer kryptovaluta feil i skattemeldingen

Nær 2000 eiere av kryptovaluta får i disse dager brev fra Skatteetaten. I brevet blir de oppfordret til å sjekke om de har rapportert riktig i skattemeldingen.

Skattedirektøren utnevnt som styremedlem i OECDs skatteforum

Norges skattedirektør Nina Schanke Funnemark ble tirsdag utnevnt som styremedlem i OECDs skatteforum FTA.

Kjøp og salg fra kaikanten kan føre til urettferdig konkurranse

Store mengder fisk og annen sjømat omsettes i dag ulovlig via sosiale medier. Brudd på regelverket kan være straffbart.

Skatteoppgjør for 637 milliarder kroner i 2019

Skatteoppgjøret for 4,9 millioner personer og 345 000 selskaper er nå ferdig. Skattelistene blir tilgjengelige 8. desember.

Husk at det nå er mva på julenetthandel fra utlandet

I 2020 ble avgiftsfritaket, den såkalte "350-kronersgrensen" for kjøp av varer fra utlandet, fjernet. Det betyr at du nå skal betale merverdiavgift for alt du netthandler fra utlandet, uansett verdi.

Petroleumsskatt på 116 milliarder kroner for 2019

– 24 selskaper betalte til sammen 116 milliarder kroner i petroleumsskatt i 2019, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Feil om kompensasjonsordningen og svindel

I Dagbladets leder onsdag 11. november hevdes det at kompensasjonsordningen for næringslivet «som ble administrert av skatteetaten, viste seg å være sårbar for svindel. Det har blant andre Dagbladet/Børsen vist i en rekke artikler».

Saksbehandlingsfeil hos Skatteetaten ved gjeldsordning

Skatteetaten har ikke overholdt tidsfristen for å sette ned pensjonsgivende inntekt for personer som har vært i en gjeldsordning. – Vi beklager denne saksbehandlingsfeilen og rydder nå opp, sier Lene Ringså, seksjonssjef i juridisk avdeling i Skatteetaten.

Skatteetaten oppleves som en attraktiv arbeidsgiver

Stadig flere ser på Skatteetaten som en attraktiv arbeidsgiver og et sted de kan vurdere å søke jobb. Dette fremgår av den siste undersøkelsen fra Universum. Både jurister, økonomer og folk med kompetanse innen IT rangerer Skatteetaten høyere nå enn i tilsvarende undersøkelser de siste fem årene.

Innfører påbud om munnbind ved oppmøte hos Skatteetaten

Fra og med mandag 9.november må publikum som møter opp i Skatteetatens lokaler ha på munnbind. 

Nytt drosjeregelverk, samme skatteregler

1. november kom det et nytt regelverk for drosjenæringen. Endringen er et ledd i et større arbeid for å revidere drosjeregelverket.

Historisk samling av skatt og avgift i éin etat

Skatteoppkrevjinga i Noreg er no overført frå kommunane til Skatteetaten. Det betyr at Skatteetaten har fått eit samla ansvar for skatt og avgift, inkludert innkrevjing av restskatt og utbetaling av skatt til gode.

Søknadsfristen for lønnstilskudd er 5. november

Arbeidsgivere som tok tilbake egne permitterte i juli og/eller august kan sende inn søknad om lønnstilskudd til og med 5. november.

Kompensasjonsordningen – siste frist for å søke er 31. oktober

Bedrifter med stort omsetningsfall kan søke om tilskudd for månedene juni, juli og august. Det er ikke mulig å søke om støtte gjennom kompensasjonsordningen etter 31. oktober.

All skatteveiledning på ett sted

Skatteetaten overtar skatteoppkrevingen fra kommunene 1. november. Det betyr at alle henvendelser om skatt skal rettes til Skatteetaten.

Ny skattedirektør på plass

I dag starter Nina Schanke Funnemark (50) i Skatteetaten. Hun vil prioritere at Skatteetaten skal utvikle seg i takt med, og helst i forkant av, endringer i samfunnet. 

Norges digitalisering har fått en ny grunnmur

Folkeregisteret er modernisert og det er lagt til rette for digitalisering av nye tjenester, i privat såvel som i offentlig sektor. Et sentralt folkeregister har en stor verdi for Norge som grunnmur for utvikling av nye innovative løsninger.   

Samarbeider mot arbeidslivskriminalitet med Viken fylkeskommune

Skatteetaten og Viken fylkeskommune inngår samarbeidsavtale som skal gi Viken et bedre beslutningsgrunnlag for å velge seriøse leverandører og underleverandører.

Nå kan arbeidsgivere søke om lønnstilskudd

Fra i dag kan arbeidsgivere som tok tilbake egne permitterte i juli og/eller august sende inn søknad om lønnstilskudd.

Færre enn noensinne oppgir at de kjøper svart

Bare åtte prosent av nordmenn har handlet svart de siste to årene, viser en ny spørreundersøkelse. I flere utsatte bransjer er det en nedgang i kjøp av svarte tjenester.

Finansministeren åpnet det nye Folkeregisteret: – Mange land ser til Norge

– Det nye og moderniserte Folkeregisteret vil gjøre registrering og deling av opplysninger enklere for oss innbyggere, og mer effektivt for offentlige og private virksomheter, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) da han offisielt åpnet det nye Folkeregisteret tirsdag.

Ny skattedirektør utnevnt

Nina Schanke Funnemark (50) er i statsråd i dag utnevnt til skattedirektør for en periode på seks år. Hun kommer fra stillingen som administrerende direktør i Lånekassen og er utdannet jurist.

Skatteunndragelser og krisetid

I krisetid endres holdningene våre. Flere mener det er greit med skatteunndragelser når inntektene synker og arbeidsplasser står på spill.

Slik unngår du korona-restskatt

Mange har fått en annerledes arbeidshverdag på grunn av koronasituasjonen, og dette kan få konsekvenser for skattetrekket. Du risikerer å få en uventet restskatt neste år hvis du ikke sjekker skattekortet ditt.

Nå kan foretak søke om kompensasjon for august

Foretak med betydelig omsetningsfall i august kan nå søke om tilskudd fra kompensasjonsordningen for næringslivet. August er ordningens siste søknadsmåned.

Søk om lønnstilskudd fra 2. oktober – husk a-meldingen

Fra 2. oktober kan arbeidsgivere som tok tilbake egne permitterte i juli og/eller august sende inn søknad om lønnstilskudd. – Arbeidsgivere må huske å rapportere via a-meldingen før de søker om tilskudd, sier konstituert skattedirektør Eve V. Bergli.

Skatteetaten roser medienes dekning av kompensasjonsordningen

Skatteetaten mener åpenhet og gjennomsiktighet har vært en suksessfaktor i forvaltningen av kompensasjonsordningen for næringslivet. - Kritisk journalistikk bidrar til å redusere juks og svindel, sier konstituert skattedirektør Eve Vangsnes Bergli.

Få dagar igjen til fristen for næringsdrivande går ut

Siste frist for levering av skattemeldinga for næringsdrivande er mandag 31. august. Over 70 prosent av dei næringsdrivande har alt levert skattemeldinga.

Ruller ut nasjonalt veiledningsprosjekt

Gjennom 12.000 telefonsamtaler har Skatteetaten veiledet forbrukere til å velge seriøs arbeidskraft ved bygging og oppussing. Nå inviteres flere kommuner til samarbeid når tettpå:-satsingen blir nasjonalt.

Nå er kompensasjonsordningen åpen for søknader for juni og juli

Foretak med betydelig omsetningsfall i juni og juli kan nå søke om tilskudd fra kompensasjonsordningen for næringslivet.

Skattekommisjonen på lufta i uke 33

I uke 33 hvert år de siste årene har Skatteetaten deltatt på Arendalsuka. Koronapandemien har avlyst denne politiske møteplassen, men Skatteetaten gjennomfører likevel noen arrangementer – på nett.

Frivillig å melde flytting for studenter

For mange betyr sommeren flytting til nytt studiested. Er du kommende student og skal flytte hjemmefra? Som student kan du velge om du vil endre adressen din i Folkeregisteret eller ikke.

Sikre deg seriøse håndverkere – unngå å bli lurt

Skatteetaten gjennomfører i disse dager en landsdekkende kampanje for å advare mot svart arbeid og useriøse håndverkere, og samtidig informere om hvordan du sikrer at de du hyrer inn til jobben har orden i mer enn verktøykassa.

Endringer i kompensasjonsordningen

Finansdepartementet har i dag forlenget kompensasjonsordningen. Ordningen gjelder nå også for juni, juli og august, men med noen endringer. Mens kravet tidligere var at minst én ansatt måtte ha fått utbetalt lønn i februar eller mars 2020, er kravet nå endret til at minst én ansatt må ha fått utbetalt lønn i minst én kalendermåned i perioden august 2019 til mars 2020.

Nå kan bedrifter og organisasjoner få støtte for å ta permitterte tilbake i jobb

Arbeidsgivere som tar permitterte ansatte tilbake i jobb kan søke tilskudd for å få dekket lønnskostnader for juli og august. Tilskuddssøknadene leveres på lonnstilskudd.no fra oktober.

Er bryllupet utsatt? Dette må dere huske på før dere endelig går til alters

Sommermånedene er høysesong for bryllup – men i år har mange sett seg nødt til å utsette gifteplanene i lys av koronautbruddet. Her er hva dere må dobbeltsjekke når dere setter ny bryllupsdato.

Koronatiltak: Arbeidsgiveravgiften reduseres med 4 prosent for mai og juni

Arbeidsgiveravgiften reduseres med fire prosentpoeng for mai og juni, og betalingsfristen utsettes til 15. oktober. Soner med null i arbeidsgiveravgift får utbetalt et tilskudd på fire prosent av arbeidsgiveravgiftsgrunnlaget for samme periode.

Skal du leie ut huset, hytta eller bobilen – dette må du vite

Markedet for utleie er kanskje større enn noensinne denne sommeren, og før du leier ut bør du kjenne til skattereglene.

Dette må du vite om kompensasjonsordningen i sommer

Søknader om tilskudd for juni og juli fra kompensasjonsordningen blir behandlet samlet tidlig i august. Søknadsfrist for perioden mars-mai er 31. juli mens fristen for juni-august er 30. september.

9 av 10 har no fått skatteoppgjeret sitt

I dag, måndag 22. juni, får om lag 2,2 millionar lønnstakarar og pensjonistar skatteoppgjeret sitt. Med det har i overkant av 4 millionar fått skatteoppgjeret for 2019.

Endringsetaten: 7 år – 7 typer endring

Den Skatteetaten jeg forlater i august, er langt fra den samme som jeg kom til for syv år siden. Det skyldes blant annet endringer i verden rundt oss, en finansminister med reformappetitt og en endringsdyktig etat.

Ny rapport: - Deler av bilpleiebransjen preges av useriøse aktører

Kyniske rollehavere og aksjonærer som utnytter sårbare mennesker, forurenser, unndrar skatt og avgifter og bedrar NAV er den nedslående oppsummeringen etter at 37 virksomheter i Oslo og daværende Akershus ble kontrollert i 2019.

Nå kan enda flere bedrifter få tilskudd fra kompensasjonsordningen

Bedrifter som hadde omsetningsfall på minst 30 prosent i mai kan fra og med i dag søke om tilskudd gjennom kompensasjonsordningen. Egenandelen fjernes og sesongbedrifter kan få etterbetalt ekstra kompensasjon.

Har du fått deg sommerjobb? Ikke glem skattekortet!

Tjener du under 55 000 kroner i året slipper du å betale skatt, men du må likevel bestille frikort hos Skatteetaten.

NHH oppretter nytt innovasjonssenter og Skatteetaten er med som samarbeidspartner

Norges Handelshøyskoles nye forskningssenter DIG har som mål å bli Norges fremste forskningsmiljø på innovasjon. Senteret skal samarbeide med 15 ledende virksomheter og har oppstart i september.

Skatteetaten og KS inngår avtale om deling av data

Onsdag 10. juni signerer skattedirektør Hans Christian Holte og administrerende direktør i Kommunenes organisasjon (KS), Lasse Hansen, avtalen som gir KS ansvaret for å distribuere folkeregisteropplysninger til kommunal sektor.

Fikk utbetalt for mye og for lite fra kompensasjonsordningen

531 foretak har på grunn av en beregningsfeil fått utbetalt til sammen 2,2 millioner kroner for mye fra kompensasjonsordningen. 100 foretak kan ha fått utbetalt 400.000 kroner for lite.