Nyheder om fisk i vandløb, søer og havet

Den blåfinnede tun er tilbage

Springende tun i Øresund. Foto ©Tanis Jansen
For ottende år i træk fisker og mærker DTU Aqua blåfinnet tun i projektet Scandinavian Bluefin Marathon – DTU’s tunmærkningsprojekt. Undersøgelsen fortsætter med det formål, at sikre tilstrækkelig videnskabelig viden som er en forudsætning for, at vi i fremtiden på bedst mulig måde kan beskytte den blåfinnede tun og dermed forhindre, at vi gentager fortidens fejl.

Brakvandsgedde er akut truet

Brakvandsgedden er truet
Ny film fortæller historien om brakvandsgedder på Sydsjælland, Møn, Falster og Lolland.

Nye tal for fiskebestande i danske vandløb er nu online

Bækørred
DTU Aqua har offentliggjort de nyeste data fra efteråret 2023 om fiskebestande i udvalgte danske vandløb. Disse data kan nu ses online – se data på kort.

Hjælp DTU Aqua med oplysninger om tun i danske farvande

Tun i Øresund 2023. Foto: Patrik Berntsson

Hvor kommer de danske kystørreder fra?

Havørred fanget på kysten
Ny undersøgelse giver et spændende indblik i ørreders vandringer i danske havområder og dokumenterer, at nogle af ørrederne vandrer meget langt.

Påvirker historiske udsætninger af dambrugsørred nutidens ørredbestande?

Vildørred fra et dansk vandløb. Foto Kristi Kälo
Ny viden giver større forståelse af, hvorfor udsætninger med ikke-oprindelige fisk generelt ikke er en bæredygtig løsning for at forbedre vores fiskebestande.

Rigt fiskeri i danske fjorde for 120 år siden

Ålestangning (t.v.) og sildefiskeri (midt og t.h.)
I de fleste danske fjorde er fiskerierhvervet stort set forsvundet, men det har tidligere spillet en stor rolle. DTU Aqua har gravet i gamle rapporter og undersøgt fiskeriets omfang i udvalgte fjorde for 120 år siden.

Den sjældne, danske fisk med den markante snude er en gammel, ganske særlig fisk. Det konkluderer et nyt studie, som DTU Aqua har deltaget i, trykt i tidsskriftet Molecular Ecology.

Snæbel
Snæblen er en helt unik fisk i den danske natur – den sidste naturlige bestand, der er tilbage i Danmark, findes i Vidå i Sønderjylland, og så er snæblen nu ekstra særlig, idet spritny forskning slår fast, at den sølvblanke, slanke fisk af laksetypen, som man indtil nu har ment delte gener med fisken helt indtil for ca. 2.000 år siden, i virkeligheden udviklede sin egen genetiske linje for helt op til 7.500 år siden.

Special guest star hjælper med vidtrækkende indsamling af miljø-DNA

E-DNA-robot fra MBARI
I et samarbejde mellem DTU Aqua og Ørsted har man i havet ud for Esbjerg  søsat et unikt projekt til indsamling af miljø-DNA i form af to højteknologiske undervandsrobotter fra USA. Det er første gang robotten testes i europæiske farvande, og det kan blive svaret på fremtidens effektive miljøovervågning.

Små ørreder på Nordfyn elsker det lave vand tæt ved kysten


Et nyt stenrev i Lillebælt ved Storås udløb skal gøre det lettere for små ørreder (smolt) at overleve den første tid i havet. DTU Aqua undersøger derfor, om revet har en effekt på tilstedeværelsen og adfærden hos små havørreder. Resultater fra de første undersøgelser, inden revet blev udlagt, er klar nu, og viser, at smoltene opholder sig mest på lavt vand helt tæt på kysten.

Powered by RSS 2 HTML