Nyheder om fisk i vandløb, søer og havet

Nyheder fra året 2024

Nyhedsbreve fra Fiskepleje.dk
Her kan du se alle årets nyheder fra fiskepleje.dk og blive klogere på de mange spændende fisk, som lever i de danske vandløb, søer og kystnære områder.

Ni ud af ti stallinger i Gudenå er væk

Stallinger i gydedragt - Foto - Martin Kielland – www.livetunderoverfladen.dk
Stallingbestandens udvikling er fulgt tæt i Gudenå siden 1980’erne. DTU Aqua har nu lavet en ny og større undersøgelse, som viser, at forekomsten af stalling i øvre Gudenå kun er en tiendedel af, hvad den var i de bedste år i 1980’erne og 1990’erne. DTU Aqua vurderer, at tilbagegangen i høj grad kan forklares af et stort prædationspres, især fra skarv.

Fire vandløbsområder får undersøgt fiskebestanden i 2025

Elektrofiskeri i vandløb anvendes til at lave bestandsundersøgelser
I 2025 undersøger DTU Aqua ørredbestandene i fire udvalgte områder i Danmark, fordelt på 14 kommuner. Andre fiskearter registreres også. Undersøgelsen foregår i august og september og danner grundlag for nye planer for fiskepleje.

Den marine fiskepleje udsætter 16.000 pighvarreyngel

Pighvarreyngel
I starten af november 2024 blev der udsat over 16.000 pighvarreyngel ved Sejerø Bugten og i Roskilde Fjord. Ynglen stammer fra lokale pighvarrebestande for at bevare den genetiske diversitet og sikre en bedre overlevelse. Formålet med udsætningerne er at ophjælpe den lokale bestand.

49.000 opdrættede skrubbeyngel fra Fiskeplejen udsættes i havet i 2024

Skrubbeyngel udsættes i Ebeltoft Vig. Foto: Ebeltoft Amatør- og Fritidsfiskerforening.
For andet år i træk er Fiskeplejens fjordskrubber blevet mærket, inden de bliver sat ud. Det er et led i en større undersøgelse af effekten af udsætningerne i Limfjorden.

Hvor er det bedst at udsætte skrubbeyngel?

Skrubbe til udsætning. Foto: Mette K. Schiønning
Et nyt Fiskepleje-projekt undersøger, om Nibe Bredning er et godt sted at udsætte skrubbeyngel, og om skrubbeynglen klarer sig bedre i ålegræs, hvor der er mange skjulesteder, end på sandbund.

Den blåfinnede tun er tilbage

Springende tun i Øresund. Foto ©Tanis Jansen
For ottende år i træk fisker og mærker DTU Aqua blåfinnet tun i projektet Scandinavian Bluefin Marathon – DTU’s tunmærkningsprojekt. Undersøgelsen fortsætter med det formål, at sikre tilstrækkelig videnskabelig viden som er en forudsætning for, at vi i fremtiden på bedst mulig måde kan beskytte den blåfinnede tun og dermed forhindre, at vi gentager fortidens fejl.

Brakvandsgedde er akut truet

Brakvandsgedden er truet
Ny film fortæller historien om brakvandsgedder på Sydsjælland, Møn, Falster og Lolland.

Hjælp DTU Aqua med oplysninger om tun i danske farvande

Tun i Øresund 2023. Foto: Patrik Berntsson

Nye tal for fiskebestande i danske vandløb er nu online

Bækørred
DTU Aqua har offentliggjort de nyeste data fra efteråret 2023 om fiskebestande i udvalgte danske vandløb. Disse data kan nu ses online – se data på kort.

Powered by RSS 2 HTML