Nyheder fra DTU Aqua

Hvem skal bygge Danmarks nye forskningsskib Dana V - værftsudbuddet er ude!

Konceptdesign af Dana V. Grafik: Knud E. Hansen
Det næste store skridt er taget i forhold til Danmarks nye kommende forskningsskib, Dana V - værftsudbuddet, der henvender sig til skibsbyggerværfter, der har erfaringen og lysten til at indgå kontrakt om at bygge det store avancerede skib, er blevet offentliggjort.

Special guest star hjælper med vidtrækkende indsamling af miljø-DNA

E-DNA-robot fra MBARI
I et samarbejde mellem DTU Aqua og Ørsted har man i havet ud for Esbjerg  søsat et unikt projekt til indsamling af miljø-DNA i form af to højteknologiske undervandsrobotter fra USA. Det er første gang robotten testes i europæiske farvande, og det kan blive svaret på fremtidens effektive miljøovervågning.

Tobisens fornemmelse for sand

Tobiser på sandbund
Tobisen spiller en vigtig rolle i havets økosystem som nøgleart i fødekæden. Nu viser forskning, at tobiser er kræsne, når det gælder den sandbund, hvor de graver sig ned – og det gør dem sårbare over for potentielle ændringer af deres levesteder, som er sand- og grusbanker.

Fokus på skarven i stort projekt, der skal redde Europas ferskvandsfisk

Skarv i Alling Å
83 procent af Europas ferskvandsfisk er forsvundet. Ifølge forskere skyldes det ikke mindst skarven, der i stort antal nu lever af de fisk, der er i åer og floder. Et nyt EU-forskningsprojekt skal dykke ned i problematikken og komme med bud på indsatser, der kan redde fisk som stalling, ørred og laks.

Ph.d.-forsvar om mønstre, drivkræfter og underliggende processer i marin fiskediversitet

Barracuda (Sphyraena viridensis). Photo: Marcel Montanyès Solé
Den 14. juni 2024 forsvarer Marcel Montanyès Solé sin ph.d.-afhandling. Forsvaret kan følges online eller fysisk på DTU Lyngby Campus. 

Ph.d.-forsvar om, hvordan invasive arter får succes i marine økosystemer

Sortmundet kutling. Foto: Sune Riis Sørensen.
Den 17. juni 2024 forsvarer Antoni Vivó Pons sin ph.d.-afhandling. Forsvaret kan følges online eller fysisk på DTU Lyngby Campus.

Ph.d.-forsvar om bæredygtigheden i et potentielt mesopelagisk fiskeri

Glacier lantern fish
Den 14. juni 2024 forsvarer Berthe M.J. Vastenhoud sin ph.d.-afhandling. Forsvaret kan følges online eller fysisk på DTU Lyngby Campus.

DTU Aqua på Naturmødet

DTU-Aqua-Naturmødet-off.-forsidebillde-web
Hør debatten Hvorfor bundtrawler vi i dansk farvand, og hvad ved vi om effekten af fiskeriet? Oplæg om Fiskeri og biodiversitet og om green washing ved hav og kyst, når DTU Aqua i år deltager på Naturmødet i Hirtshals i dagene 23.-25. maj. Besøg os i DTU’s telt eller følg med på Aquas Linkedin, hvis du ikke lige kommer til Hirtshals.

Kend forskel på hajer og på rokker - første danske guide kan hjælpe

Cover-gudie-hajer-og-rokker-foto DTU Aqua
Selv biologer kan have svært ved at kende forskel på visse arter af hajer og rokker. Det kan en ny illustreret guide til hajer og rokker fra eksperterne på feltet fra DTU Aqua og fra KU nu hjælpe med.

Østersjagten på Mors samlede folk og forskere

foto Colin Seymour
Den årlige østersjagt fra skaldyrshovedstaden Nykøbing Mors var i år både tilrettelagt som den store kulinariske dag og som et citizen science-event, hvor borgerne hjælper forskerne.

Powered by RSS 2 HTML