Nyheder fra DTU Aqua

Ferskvand fra Sibirien afsløret i hotspot for klimaændringer

Foto af Caroline Gjelstrup
Ny havforskning har fundet en sammenhæng mellem ferskvand samt kulstof fra de sibiriske floder og så det dybe vand i Atlanterhavet, der udgør en del af 'the Atlantic Meridional Overturning Circulation' (AMOC), som er den store klimaregulator. Metoden åbner nye muligheder for fremtidig klimaovervågning.

Ingeniører skal skabe bæredygtigt og fremtidssikret fiskerierhverv

studerende fiskeriteknologi sisimiut
DTU-studerende Alex Ingerslev Rump er blandt de første til at uddanne sig til fiskeriingeniør. Kom med ham og hans medstuderende til Grønland, hvor de læser på 3. semester.

Ålegræs og tang afgørende for sunde fjorde og kystvande

Foto af Mikael van Deurs
For nylig udkom forskere med budskabet om, at ålegræs ikke kan redde os fra klimaforandringerne. Det handlede specifikt om ålegræs’ kapacitet ift. at optage CO2 og må ikke forveksles med, at ålegræs-skove er meget vigtige for at opnå god økologisk tilstand i Danmarks indre farvande. Det slår ny DTU Aqua-rapport fast.

Iltsvind og fiskeri presser havene rundt om Danmark

Online kort over pres fra fiskeri og iltsvind, Havbundsrapporten
Havbunden i Nordsøen og Skagerrak er negativt påvirket af fiskeri med bundslæbende redskaber, Kattegat er negativt påvirket af både fiskeri og iltsvind, mens Bælthavet og Østersøen omkring Bornholm er negativt påvirket af iltsvind - det er de overordnede konklusioner i en netop publiceret DTU Aqua-rapport om havbundens tilstand rundt om Danmark.

Hjælp DTU Aqua med oplysninger om tun i Danmark

Tun i Øresund 2023
DTU Aqua undersøger den blåfinnede tuns færden i danske farvande og beder folk, som ser tun i havet omkring Danmark, om at hjælpe med oplysninger.

Hvem skal bygge Danmarks nye forskningsskib Dana V - værftsudbuddet er ude!

Konceptdesign af Dana V. Grafik: Knud E. Hansen
Det næste store skridt er taget i forhold til Danmarks nye kommende forskningsskib, Dana V - værftsudbuddet, der henvender sig til skibsbyggerværfter, der har erfaringen og lysten til at indgå kontrakt om at bygge det store avancerede skib, er blevet offentliggjort.

Special guest star hjælper med vidtrækkende indsamling af miljø-DNA

E-DNA-robot fra MBARI
I et samarbejde mellem DTU Aqua og Ørsted har man i havet ud for Esbjerg  søsat et unikt projekt til indsamling af miljø-DNA i form af to højteknologiske undervandsrobotter fra USA. Det er første gang robotten testes i europæiske farvande, og det kan blive svaret på fremtidens effektive miljøovervågning.

Tobisens fornemmelse for sand

Tobiser på sandbund
Tobisen spiller en vigtig rolle i havets økosystem som nøgleart i fødekæden. Nu viser forskning, at tobiser er kræsne, når det gælder den sandbund, hvor de graver sig ned – og det gør dem sårbare over for potentielle ændringer af deres levesteder, som er sand- og grusbanker.

Fokus på skarven i stort projekt, der skal redde Europas ferskvandsfisk

Skarv i Alling Å
83 procent af Europas ferskvandsfisk er forsvundet. Ifølge forskere skyldes det ikke mindst skarven, der i stort antal nu lever af de fisk, der er i åer og floder. Et nyt EU-forskningsprojekt skal dykke ned i problematikken og komme med bud på indsatser, der kan redde fisk som stalling, ørred og laks.

Ph.d.-forsvar om mønstre, drivkræfter og underliggende processer i marin fiskediversitet

Barracuda (Sphyraena viridensis). Photo: Marcel Montanyès Solé
Den 14. juni 2024 forsvarer Marcel Montanyès Solé sin ph.d.-afhandling. Forsvaret kan følges online eller fysisk på DTU Lyngby Campus. 

Powered by RSS 2 HTML