Nyheder fra DTU Aqua

Rigsfællesskabet til Havets årti i Hirtshals

Rigsfællesskabet til Havets årti i Hirtshals af Helle Torp Carlsen
Første uge i april var DTU Aqua vært ved årets workshop i regi af FN’s tiår for havet. Under overskriften ’Fiskeri og Akvakultur’ mødtes Danmark, Grønland og Færøerne i Hirtshals, hvor DTU Aquas lokationer for Fiskeriteknologi og Akvakultur ligger.

DTU uddanner ingeniører tæt på fiskerierhvervet

På DTU Hirtshals Campus lærer de studerende at designe og konstruere fiskeredskaber, der bl.a. kan reducere fiskefartøjernes forbrug af brændstof. Billedet viser studerende ved en workshop hos den lokale net-producent Cosmos Trawl.
De studerende på Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur samt Fiskeriteknologi uddannes tæt på lokale virksomheder inden for fangst og opdræt af fisk og skaldyr. Hør hvad tre studerende tænker om Hirtshals som uddannelsessted.

I praktik på et havforskningsinstitut

Praktikant Luca
Universitetets kerneopgave er forskning og undervisning. Men for at der er studerende at undervise og forskere at ansætte, skal der være børn og unge, der får lyst til at gå den vej, f.eks. marinbiolog-vejen. Det kan en skolepraktik åbne øjnene for. Hør hvad Luca fra 8. klasse oplevede på DTU Aqua.

Startskud for byggeriet af Danmarks nye forskningsskib

Koncepttegning af Dana V udført af Knud E. Hansen og indsat i foto fra Visit Greenland/Jason C. Hill.
DTU indgår værftskontrakt om byggeriet af forskningsskibet Dana V, som er tegnet af danske skibsdesignere. Skibet vil kunne anvendes af alle forskningsmiljøer i Rigsfællesskabet.

Fra koralrev til dansk ålegræs

Foto af Frida Gregersen
Ålegræs er en central brik i havmiljøet og naturgenopretning. DTU's magasin Dynamo har mødt Satish Pawar fra DTU Aqua, der skriver ph.d. om ålegræssets udbredelse, og hvordan man kan overvåge det via droner og satellitter. Det er vigtigt for at kunne udpege egnede havbundsområder til genopretning af ålegræs, fortæller Satish Pawar. 

Guide til hajer og rokker - nyrevideret og nu også på engelsk

Forsidefoto fra Guide til hajer og rokker i farvandene omkring Danmark, 2024, rev. feb. 2025
DTU Aqua udgav i maj sidste år den første guide på dansk til at identificere de forskellige arter af hajer og rokker omkring Danmark. Guiden er nu kommet i en revideret udgave og er samtidig udgivet på engelsk.

Seks spørgsmål til den nye professor – mød Peter Vilhelm Skov

Foto af  Louise Dybbro
Peter Vilhelm Skov flyttede fra Helsingør til job i Hirtshals for at arbejde med opdrætsforhold i akvakultur på DTU Aqua. Det er godt 15 år siden og mange timers forskning og undervisning i fysiske og kemiske egenskaber af akvakulturmiljøer har optaget Peter siden da. Den 1. december 2024 blev han udnævnt til professor. Mød DTU Aquas nye professor, når han svarer på seks spørgsmål.

Blot lille fald i vandets iltindhold påvirker fisk som torsk negativt

Iltforsøg i DTU Aquas Fiskestald, foto Sune Riis Sørensen
Iltsvindet i de danske farvande har i årevis været udbredt i de varme sensommer- og efterårsmåneder og er blevet stadigt mere kraftigt og udbredt gennem de senere år. Men hvor lidt skal iltindholdet egentligt falde, før fiskene bliver målbart og kronisk påvirket? Ikke ret meget viser nye overraskende resultater fra DTU Aqua.

Hvorfor hjemsøger spøgelsesnet stadig vores have?

Kvinde står med fiskenet i hånden omgivet af fiskekasser. Foto: Claus Bjørn Larsen
Bionedbrydelige fiskenet kan være med til at løse Danmarks problem med spøgelsesnet. At finde ud af, hvordan man producerer net, der er tilstrækkeligt holdbare og stærke, men samtidig går i opløsning, hvis de går tabt til havs, er dog lidt som at løse en gordisk knude, har forsker Esther Savina erfaret.

Seks spørgsmål til professoren – mød Britt Bang Jensen

Britt Bang Jensen i fiskestalden på DTU Aqua
Britt Bang Jensen har boet og arbejdet 13 år i Norge med epidemiologi i opdrætsfisk, før hun i 2022 vendte tilbage til Danmark til en stilling som sektionsleder og seniorforsker på DTU Aqua. Den 1. december 2024 blev hun udnævnt til professor. Mød DTU Aquas nye professor, når hun svarer på seks spørgsmål.

Powered by RSS 2 HTML