Den 4. april 2023 forsvarer Kylian Manon Eggink sin ph.d.-afhandling. Forsvaret kan følges fysisk på DTU i Hirtshals eller online.
Danmark er i gang med at planlægge, designe og bygge et nyt ocean- og arktisgående forskningsskib, Dana V, til marin og maritim videnskab og til uddannelse både i konstruktionsfasen og på det færdige skib i drift. Det er en stor og kompleks affære at konstruere sådan et skib, der bliver unikt i sin klasse – den detaljerede designfase begynder efter planen i april.
Et bæredygtigt fiskeri handler blandt andet om at undgå bifangst i trawl. Det skal et nyt nationalt projekt i 2023, SELEKT, udvikle nye teknologiske redskaber til i et samarbejde mellem DTU Aquas forskere og fiskerne. SELEKT er nu skudt i gang med første test af ny metode til blandet artsfiskeri.
Opdræt af tang og skaldyr har stort naturgivent potentiale i Danmark og kan blive fremtidens klimavenlige fødevarer. Nyt stort, internationalt projektsamarbejde over de næste fire år skal booste indsatsen for de blå fødevarer, der kan rykke noget i den grønne omstilling.
Anlægsarbejder på havbunden skal og kan håndteres mere skånsomt og miljørigtigt. En ny undersøgelse udarbejdet for Miljøministeriet om alternative klapteknikker kommer hele vejen rundt om klapning og lister en best practise.
Den 17. marts 2023 forsvarer Katrina Bromhall sin ph.d.-afhandling. Forsvaret kan følges fysisk på DTU i Lyngby eller online.
Marja Koski fra DTU Aqua er blevet udnævnt til professor og holder fredag 3. marts sin tiltrædelsesforelæsning. Hun er ekspert i plankton og marine miljøeffekter og udvider med sit professorat området til miljøeffekter af skibsfart. Mød Marja Koski gennem hendes svar på seks spørgsmål om professorrollen, forskningsområdet, og hvor det hele begyndte.
Der er i danske farvande kun meget lidt plast i stumper, der er så små, at vandlopper kan spise dem. Hvis vandlopperne får mikroplast i munden, spytter de som oftest partiklerne ud. Det viser forskning fra DTU. Forskerne bag kalder fundene glædelige, fordi de tilbageviser frygten for, at mikroplast ophober sig i fødekæden via vandlopper.
Beskyttelse og forvaltning af livet i havet kræver indgående viden om biologi og havets økosystemer. Et nyt EU-projekt, STRAITS, hvor DTU Aqua er med, skal over de næste 4 år styrke den viden ved at tracke livet i havet inden for Europas fire hjørner.
Professorerne Patrizio Mariani og Marja Koski, begge fra DTU Aqua, holder tiltrædelsesforelæsning 3. marts 2023.