Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) - Nieuwsberichten

De RDI inspecteert de cyberveiligheid van de herstartmogelijkheid energiecentrales

Als door een onvoorziene omstandigheid het gehele elektriciteitsnet uitvalt in Nederland (een black-out), hoe starten de energiecentrales dan weer op? Daar is namelijk ook energie voor nodig. Voor die situatie zijn er een aantal zogenaamde black-startfaciliteiten. Een black-startfaciliteit maakt het mogelijk dat energiecentrales herstarten, zonder dat het net onder spanning staat. Om voorbereid te zijn op het ondenkbare heeft de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) recent inspecties uitgevoerd op de cyberweerbaarheid van deze black-startfaciliteiten.

Internetconsultatie Cyberbeveiligingswet en Wet weerbaarheid kritieke entiteiten gesloten

De internetconsultatie van de wetsvoorstellen Cyberbeveiligingswet en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten is inmiddels gesloten. De consultatieperiode liep van 21 mei 2024 tot 2 juli 2024. De wetsvoorstellen implementeren twee Europese richtlijnen naar nationale wetgeving: de Network and Information Security Directive (NIS2) en de Critical Entities Resilience Directive (CER). Deze richtlijnen hebben als doel om de fysieke, digitale en economische weerbaarheid te versterken tegen toenemende dreigingen. 

KPN, Odido en VodafoneZiggo verwerven frequenties via 5G-veiling

Vandaag is de 5G-veiling afgerond. Dit is in een kamerbrief bekend gemaakt door minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. KPN, Odido en VodafoneZiggo hebben frequenties verworven in deze veiling. De drie telecomaanbieders kunnen daarmee snelle mobiele communicatie via 5G verder uitrollen.

815 vergunningen beschikbaar voor commerciële lokale digitale radio

Vanaf 20 juni tot 1 augustus 2024 kunnen lokale commerciële omroepen een vergunning aanvragen voor lokale digitale radio. Voor deze omroepen zijn nog 815 vergunningen beschikbaar, verdeeld over 57 gebieden (allotments) in heel Nederland. Digitale radio groeit snel in populariteit en biedt veel mogelijkheden. Met een vergunning voor lokale digitale radio kunnen de omroepen gebruik maken van DAB+ (Digitale Audio Broadcasting) en hun bereik uitbreiden.

Bestuurders: neem verantwoordelijkheid voor cybersecurity

Het is cruciaal is dat cybersecurity op bestuursniveau komt te liggen. ‘Hierin is nog een wereld te winnen'. Dat staat in het Samenhangend Inspectiebeeld cybersecurity vitale processen 2024. In dit Inspectiebeeld beschrijven de samenwerkende toezichthouders op de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) jaarlijks de staat van de cybersecurity van de vitale processen en aanbieders. Vandaag heeft de minister van Justitie en Veiligheid het Inspectiebeeld aangeboden aan de Tweede Kamer.

AP and RDI: Supervision of AI systems requires collaboration and must be arranged quickly

Cooperation between supervisory authorities is paramount in the supervision of artificial intelligence (AI), the Dutch Data Protection Authority (AP) and the Dutch Authority for Digital Infrastructure (RDI) write in their advice to the Dutch government. Decisions on which bodies will carry out the different supervisory tasks need to be made soon, as the first parts of the new European AI Act will come into force at the start of 2025.  

AP en RDI: Toezicht op AI-systemen vraagt samenwerking en moet snel geregeld worden

In het toezicht op kunstmatige intelligentie (AI) moet samenwerking tussen toezichthouders voorop staan. Dat schrijven de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) in een advies aan het kabinet. Ook moet snel duidelijk worden welke instanties de verschillende delen van het toezicht gaan uitvoeren. Begin 2025 zijn namelijk al de eerste onderdelen van de nieuwe Europese AI-verordening van kracht. 

5G-veiling start op 25 juni

Op dinsdag 25 juni begint de veiling van frequenties voor snelle openbare mobiele communicatie. De veiling richt zich op de 3450 tot 3750 MHz-band, ook wel bekend als de 3,5 GHz-band. Deze band is essentieel voor de verdere uitrol van 5G-technologie in Nederland. Partijen die meedoen aan deze veiling, hebben inmiddels informatie over de veiling ontvangen.

Internetconsultatie Cyberbeveiligingswet en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten van start

Op dinsdag 21 mei 2024 start het Ministerie van Justitie en Veiligheid met de consultatie van de Cyberbeveiligingswet en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten. Tijdens de consultatieperiode van 6 weken kunnen belanghebbenden reageren op de wetsvoorstellen. De wetsvoorstellen zijn de omzetting van de Europese Network and Information Security Directive (NIS2) en de Critical Entities Resilience Directive (CER) naar nationale wetgeving. Doel van de wetgevingen is om de digitale en economische weerbaarheid te versterken tegen toenemende dreigingen. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) is beoogd toezichthouder op een aantal sectoren waarop de wetsvoorstellen van toepassing zijn, waaronder de overheidsdiensten.

"Ga nu aan de slag met voorbereidingen op de NIS2"

Op 23 en 24 april organiseerden de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) de NISDUC 2024, een internationaal congres dat geheel in het teken stond van de nieuwe Europese cyberrichtlijn NIS2. Deelnemers werden opgeroepen hun risicomanagement serieus te nemen en daarbij ook van elkaar te leren. Dat is essentieel om Nederland veilig verbonden te houden.

NISDUC 2024: publieke en private partijen samen aan de slag met de NIS2-richtlijn

Op 23 en 24 april vindt in het The Hague Conference Center de NISDUC 2024 plaats. Tijdens dit congres, dat tot op de laatste stoel bezet is, gaan ruim 600 deelnemers van publieke en private partijen uit Nederland, België en Luxemburg met elkaar in gesprek over de nieuwe Europese cyberrichtlijn: NIS2. De NISDUC 2024 wordt georganiseerd door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), met medewerking van andere betrokken toezichthouders.

Vergunning 450-470 MHz-band naar Utility Connect

De vergunning in de 450-470 MHz-band gaat naar Utility Connect B.V. Met deze vergunning in de zogenoemde ‘PAMR-band’ kan het bedrijf verschillende vormen van mobiele communicatie aanbieden, zoals portofonie of draadloze datacommunicatie voor besloten gebruikersgroepen. Een voorbeeld daarvan is het op afstand uitlezen van slimme meters door energiebedrijven.

De RDI rondt inventarisatiegesprekken met olie- en gasopslagbedrijven af

De RDI heeft deze maand de inventarisatiegesprekken cybersecurity afgerond in de olie- en gassector. We spraken 21 aanbieders van essentiële diensten in deze sector waaronder raffinaderijen, olieopslag en pijpleidingen. Hiermee kregen we inzicht in de bedrijfsprocessen en een eerste indruk van de invulling van de zorgplicht met betrekking tot cybersecurity.

Voornemen openbaarmaking scheepsgegevens

Op 4 februari 2024 ontving de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur een verzoek op basis van de Wet open overheid (Woo). Ons is gevraagd om een overzicht met scheepsgegevens. De RDI is voornemens om de gegevens te verstrekken van bedrijven en rechtspersonen die via openbare bronnen al toegankelijk zijn. Deze gegevens betreffen voornamelijk de beroepsvaart. In het overzicht staan geen gegevens van particulieren of eenmanszaken. Ook worden de gegevens van het Ministerie van Defensie en de politie niet openbaar gemaakt.

RDI draagt maritieme certificaatverlening over aan het CBR

Vanaf 1 juli 2024 is het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verantwoordelijk voor de uitgifte van maritieme certificaten. Deze taak draagt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) over aan het CBR. Het gaat eerst om het Basiscertificaat Marifonie. In september volgen Marcom A en Marcom B. De certificaten zijn nodig voor het bedienen van radioapparatuur voor maritieme mobiele communicatie, zoals een marifoon.

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur legt Odido boete op van € 175.000

Uit onderzoek van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) blijkt dat Odido intern verkeersgegevens heeft verwerkt ten behoeve van een samenwerkingsproject met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Doel daarvan was een algoritme te ontwikkelen dat informatie kon opleveren over verplaatsingen van grote groepen mensen. De interne verwerking van verkeersgegevens door Odido voldeed niet aan de Telecommunicatiewet. De RDI legt Odido daarom een boete op van 175.000 euro.

NISDUC 2024: publieke en private partijen samen aan de slag met de NIS2

Op 23 en 24 april organiseert de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en met medewerking van andere betrokken toezichthouders de NISDUC 2024 in Den Haag. Dit internationale congres staat helemaal in het teken van de implementatie van de nieuwe Europese richtlijn NIS2. Voor publieke en private partijen is het een unieke gelegenheid om zich gezamenlijk voor te bereiden op de nieuwe wetgeving voor digitale weerbaarheid.

ACM en RDI: fabrikanten en verkopers moeten meer doen om slimme apparaten werkend en veilig te houden

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) hebben samen onderzoek laten doen naar de werking en veiligheid van slimme apparaten. Belangrijkste resultaat is dat de informatie die consumenten ontvangen bij aankoop van hun slimme apparaat vaak te wensen over laat. Hoewel er ook zwakheden waren, bleek de technische veiligheid meestal wel in orde. Het is voor het eerst dat de ACM en RDI gezamenlijk onderzoek hebben laten doen. De uitkomsten van het onderzoek vormen voor beide toezichthouders de basis voor hun toezicht op slimme apparaten voor consumenten. Updates werden echter niet altijd geleverd.

NIS2-Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet

Op donderdag 29 februari lanceert de Rijksoverheid de NIS2-Quickscan: een hulpmiddel voor organisaties die willen weten hoe zij zich kunnen voorbereiden op de komst van de nieuwe Europese NIS2-richtlijn. Deze richtlijn is gericht op het vergroten van de digitale weerbaarheid van organisaties in de Europese Unie.

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur publiceert jaarplan 2024

In het jaarplan 2024 staan onze focuspunten voor dit jaar. We bespreken de thema’s netwerksamenwerking, AI, digitale weerbaarheid, de twin transition  (samenhang digitale transitie en energietransitie) en een veilige en betrouwbare digitale infrastructuur. Per onderwerp schetsen we de context, omschrijven we risico’s, delen we onze focuspunten en het effect daarvan op de maatschappij. 

Powered by RSS 2 HTML