Fredagsreflektionen

82 Avslut

Vi vet väldigt väl hur det känns när vi fått ett gott avslut, oavsett avslut. Likväl vet vi egentligen när det är något som hänger kvar och som inte är avslutat? Kan en avslutsmanifestation frigöra utrymme på skrivbordet  för vila, återhämtning och för nytt?

 

Säsongens sista fredagsreflektion handlar helt enkelt om: 

Vad är vitsen, vinsten och värdet med medvetna avslut?

 

Go' lyssning och glad fredag,

Anette & Ulrika

81 Enkelhet

Vad innebär enkelhet för dig?

Är det färre saker att hålla reda på? Är det ett förhållningssätt? Är det något annat? Och vad skulle förändras i din vardagen om du valde mer enkelhet?

Ja, det ligger nog en hel del sanning i det han sa, han Albert.

Så känn dig helt enkelt varmt välkommen till dagens avsnitt,

Anette & Ulrika

80 Nyfikenhet

Hur nyfiken är du?

Är en nyfiken inställning något vi kan välja och vad skulle vitsen och vinsten i vardagen vara med det i så fall? Finns det månne aspekter i nyfikenheten som övertrumfar och avväpnar eventuella inre motstånd?

Varmt välkomna till dagens avsnitt!

Go’ lyssning och trevlig helg,

Anette & Ulrika

79 Vänlighet

Vad betyder vänlighet för dig?

Precis som humor fungerar som en stötdämpare mot diverse stötar och gropar  i vardagen så kommer även vänlighet med en massa go’saker. Klart vi vill ha del av dem, eller hur!

Välkomna till fredagens avsnitt!

Anette & Ulrika

78 Flow

Vad ger dig flow?

När vi ger uppmärksamhet och fokus åt det vi tycker ger mening, som vi tycker om, som vi tycker är roligt, som vi är beredda att lägga tid på, oavsett varande eller görande så är det ett aktivt sätt att skapa mer välmående i vardagen. De är också ingredienserna till att hitta flow. 

Låt oss gå på flow-jakt den här veckan.

Varmt välkomna till dagens avsnitt,

Anette & Ulrika

77 Bränsle

Hur medveten är du om vilket bränsle ditt system just nu behöver?

Och hur säkerställer vi att vi fyller på med högkvalitativt bränslet, vid rätt tidpunkt, för bästa kalibrering av vår resiliens, sans, balans, energi och glädje? 

Varmt välkomna till dagens brännande avsnitt!

Go’ lyssning och trevlig helg,

Anette & Ulrika

76 Humor

Hur påverkar humor dig?

När något är på riktigt roligt kommer effekten av humorn som en reflex i form av gapskratt, fniss eller en go’ känsla. Och oavsett styrka bidrar den humorn vi uppskattar med en kvalité i vårt mående och fyller på våra resiliensdepåer. Så tänk vilka möjligheter det finns med att gå på humorjakt för att hitta tillfällen att stretcha humormuskeln!

Jorå, vi pratar humor i dagens avsnitt!

Varmt välkomna och go’ lyssning,

Anette & Ulrika

75 Självsolidaritet

Hur självsolidarisk är du?

Självsolidaritet, inre lyssnande, värderingar och det egna ansvaret är en oslagbar ledstång att hålla sig i för att kunna agera medvetet, konstruktivt och rationellt.  Japp, och där har ni dagens ämne att reflektera mera över.

Go' lyssning,

Anette & Ulrika

 

74 Oro

Hur påverkas du av oro? 

I skenet av det som händer nu reflekterar vi kring oro i dagens avsnitt. Hur vi kan sortera och ventilera i tankarna och känslorna vi har? Vilken känsla tillhör vilken oro, och vad är vad? Och inte minst, är det ok att släppa oron ett tag?

Varmt välkommen att lyssna och reflektera mera,

Anette & Ulrika

73 På riktigt viktigt

Vad är på riktigt viktigt i livet och varför då? 

Låter kanske som en enkel reflektion men om du funderar lite så blir det tydligt att den både utmanar, provocerar och uppmanar till eget ansvar. Hur viktigt och hur mycket vill vi det vi tror och fantiserar om att vi vill?

Spännande möjligheter, eller hur! Så håll i hatten, nu kör vi!

Pod on,

Anette & Ulrika

72 Medvetet eget ansvar

Vad betyder det egentligen att ta eget ansvar för hur vi tolkar och förhåller oss till det som händer? Hur medveten är du om hur du gör? Vilka konsekvenser får det om du inte tar eget ansvar?  Vems ansvar är det då?  Och så pratar vi möjligheter och styrka med eget ansvar, såklart!

Där har ni dagens avsnitt i ett nötskal!

Varmt välkomna och go' lyssning,

Anette & Ulrika

71 Motivation

Vad motiverar dig?

Hur ser graden motivation ut och hur påverkar det du vill göra? När känner du dig som mest motiverad och vilka är dina vanligaste motstånd som sätter käppar i hjulet?

I dagens avsnitt pratar vi helt enkelt - motivation!

Välkommen till säsongens första avsnitt!

Go’ lyssning!

Anette & Ulrika

70 Cirkulärt

Hur cirkulärt är ditt inre ledarskap?

Om vi ska klara av att parera livets alla svängar finns det all anledning att ha koll på hur vi leder oss själva. Vi mår inte likadant varje dag, allting förändras och det finns hela tiden ett nytt nu. Hur ser ditt nu ut, just nu,  och vilka möjligheter ser du i att allting förändras, varierar, skiftar och är allt annat än statiskt?

Vi cirkulerar mera i säsongens sista avsnitt och det vill ni inte missa.

Go’ lyssning och glad 2a advent,

Anette & Ulrika

69 Inställningar

Hur ofta väljer du din inställning? Och om du skulle göra ett medvetet val, skulle du då välja att se möjligheter eller välja att fokusera på det som skaver? Och varför i så fall? Går det helt enkelt att kalibrera vår systeminställning och vad skulle vitsen vara med det?

Det här reflekterar vi över idag och Du är varmt välkommen!

Go’ lyssning och glad fredag,

Anette & Ulrika

68 Plikt

Vad betyder plikt för dig och hur förhåller du dig till dem? Upplever du dem som måsten och borden eller ser du dem som en självklar del i vardagen? Är det skillnad på yttre plikter och plikten du känner mot dig själv? 

Och vilka plikter låter du få företräde, medvetet eller omedvetet? Vad kan vinsten vara med att bli medveten om det här? Det, pratar vi om i dagens avsnitt!

Varmt välkommen,

Anette & Ulrika

67 Föreställningar

Hur ser dina inre föreställningar ut, hjälper eller stjälper de dig?  

Har du någonsin fastnat i en  föreställningar om att andra skulle ha en föreställning om dig eller att du fastnat i dina egna föreställningar om andra?

Kan vi helt enkelt välja föreställningar som ger oss konstruktiv energi och som stärker både vårt självförtroende och vår självkänsla?

Det, pratar vi om i dagens avsnitt och undrar om förmågan att välja föreställning är en medveten inställning, eller?

Go' lyssning o glad fredag,

Anette & Ulrika

66 Erfarenheter

Förmodligen sitter du på en guldgruva av egna erfarenheter, har du tänkt på det?

Om du skulle samla ihop, bekräfta och uppskatta alla dina erfarenheter i livet, vad tror du att du skulle få syn på då?

Gör det någon skillnad för dig om du fått dina erfarenheter från något du gjort i rent oförstånd, av misstag, av dumhet eller av fullkomlig briljans?

Vi reflekterar också kring vad som händer när vi väljer att titta på vår “livserfarenhets-CV” utifrån ett medvetet perspektiv av eget ansvar? Finns det månne några möjligheter med det?

Vi slänger också in en slev nässelsoppa och en dos vardagstralls-kunskapsslentrian, inget konstigt alls!

Och inte minst reflektionen: äger du dina erfarenheter med stolthet?

I dagens avsnitt bjuder vi helt enkelt på en filosofisk fredag och Du är varmt välkommen!

Go' lyssning och trevlig helg,

Anette & Ulrika

65 Perspektiv

Hur skapar du utrymme för perspektiv?

Ibland behöver vi se saker ur en annan synvinkel, sova på saken eller helt enkelt ta ett steg tillbaka för att kunna se klart, hitta en lösning eller fler möjligheter. Vi funderar på om det inte är så att vi skulle tjäna en hel del på att öva upp vår förmåga till att mer medvetet betrakta både oss själva, situationer och relationer med lite distans…..för att få perspektiv….. för att skapa nya tankebanor och fler valmöjligheter. Vi pratar också om perspektivlagar, välgräddad pajkastning och vill gärna ge avsnittet en internationell touch med uttryck som “in our face” och “let’s agree to disagree”.

Nu är det fredag och vi hoppas ni vill hänga med och lyssna!

Trevlig helg,

Anette & Ulrika

64 Uppskattning

Tänk om det är så att vi oftare än vi inser, faller gisslan för vårt begär och beroende efter yttre uppskattning och att vi tyvärr ibland hänger upp vår självbild på den kroken? 

Och vad är uppskattning för oss? Vad har vi för medvetna eller t.o.m. omedvetna förväntningar på det och vilken form av uppskattning fyller på just vår självkänsla och ger en go känsla? När tar vi avsaknad av uppskattning med en klackspark och hur står det till med vår egenuppskattning?

I dagens fredagsreflektion reflekterar vi kort o gott kring: Hur fri är du från inre press på yttre uppskattning? 

Varmt välkommen att lyssna !

Glad fredag,

Anette & Ulrika

63 Egen tid

Hur ser du på din egen tid? Väcker det dåligt samvete eller möjligheter? 

Kanske är det så att det räcker med en lugn stund för att vila från allt brus för att fylla på energidepåerna eller behöver du något annat, något mer? Har du ens tid för egen tid? Tänk om vi skulle schemalägga egen tid i kalendern och varför inte börja just precis idag? Och så pratar vi egoism, altruism och M E R på det. 

Varmt välkommen till dagens avsnitt: Vad är egen tid för dig?

Go' lyssning,

Anette & Ulrika

62 Tankepetande

I dagens avsnitt pratar vi om det där olönsamma tankepetandet i tankar som “om jag bara hade”. Hur påverkas du av ditt tankepetande? Hittar du lösningar eller oanade insikter? Nja, håll med om att det snarare brukar leda till att det stör vårt fokus och tar energi och glädje ifrån oss.

Så vad kan vi göra då om vi fastnar i den ältande loopen och vad har Bluma med ämnet att göra? Kan bokslut vara lösningen eller handlar det helt enkelt om acceptans? 

Välkomna att lyssna och glad fredag!

Anette & Ulrika

61 Kapabel

När känner du dig kapabel?

Tänk att starta varje morgon med att välja tanken: “Jag är kapabel” ...och låta den känslan fylla kroppen. Vad skulle kunna hända då?

Skulle det kunna  ta udden av det där lilla elementet som kallas “dålig dagsform” eller “vaknat på fel sida” och ge oss möjligheten att börja dagen med tillit till oss själva? Vi reflekterar också kring hur vi kan omsätta  känslan av kapabilitet i vardagen? 

Varmt välkomna att lyssna!

Anette & Ulrika

60 Relationer

Vad är viktigt för dig i en relation? 

Relationer kan vara det bästa som finns och samtidigt det svåraste att ha. Har du funderat över dina relationer, vem du är och om det stämmer överens med den du vill vara? Kanske har du hittat ditt alldeles egna lycko-recept?

Vi pratar också om vad som kan påverka kvalitén på våra relationer och hur det egna ansvaret kommer in i bilden. Och en eftersläpande reflektion: Skulle inte alla må riktigt bra av en Moai?

 

Nu drar vi igång säsong 4 så känn er varmt välkomna. 

Go’ lyssning och glad fredag

Anette & Ulrika

59 Mental hattprovning

Idag bjuder vi på en blandad kompott reflektioner för dig att ta med under sommaren. Vi pratar bland annat om att informationen döljer sig bakom känslan av motstånd. Vi pratar om känslor vi vill fokusera på i sommar och var vi medvetet vill lägga vårt fokus och uppmärksamhet. Givetvis pratar vi om möjligheterna i att vara Här & Nu och om att göra en sak i taget.

Vill du dessutom prova att växa och expandera genom perspektiv?

I så fall föreslår vi en mental hattprovning i sommar och kokar därför ner säsongens sista fredagsreflektion till: Vilka nya mentala hattar vill du prova i sommar?

Ja, och så ställer vi oss den stora frågan: Vad skulle Janne säga? 

Go’ lyssning och Glad midsommar,

Anette & Ulrika

58 Mental sommarrensning

Vad vill du rensa ur din mentala garderob och vad vill du fylla på med istället?

Ibland kan det vara skönt att göra en totalinventering på vanor och tankemönster för att se vad det är vi har i våra mentala garderober. Vad vill du rensa bort och vad vill du fylla på med? 

Så nu när det är sommar och semestern hägrar kanske det är en ypperlig tid att ta kontakt med hela ditt inre system - kropp, tanke, känsla och själ och synka ditt görande och varande, rensa bort det du inte vill ha kvar och fylla på med det du väljer.

Varmt välkomna till säsongens näst sista avsnitt!

Trevlig helg,

Anette & Ulrika

57 Att på riktigt förstå

Hur är det att på riktigt förstå?

När fick du senast en sån där aha-upplevelse gällande egna insikter om dig själv? 

Vi pratar också om att riktigt förståelse är förenat med viss lättnad, just för att vi upplever klarhet och det gäller oavsett om vi förstått något smärtsamt eller något glädjande. Och det är inte förrän vi på riktigt fattar, får klarhet, som vi kan välja hur vi vill förhålla oss till den nya insikten eller göra något åt det vi fått syn på.

Det handlar om expansion i dagens avsnitt och det handlar som alltid om möjligheter. 

Varmt välkomna!

Go’ lyssning och trevlig helg,

Anette & Ulrika

56 Medveten uppmärksamhet

Hur ofta har du inre medveten uppmärksamhet?  

Alltså, inte på vad andra gör eller håller på med utan uppmärksamhet på vad ditt inre system - kropp, tanke, känsla kommunicerar till dig, om dig. Vi tycker om att kalla det för systemets retorik och "pay attention" för den talar om för oss vad som är, nu. 

Och vad säger ni, är det så att vi generellt har lättare att uppmärksamma när vi har ont fysiskt än när vi har ont känslomässigt? 

Vi funderar också över om man inte kan få en mental baksmälla och lyssnar vi i så fall in vad den handlar om… på riktigt?

Nu är det fredag, fira det som firas kan!

Go’ lyssning,

Anette & Ulrika

55 Stilla ditt sinne

När vi fastnar i problem eller i tankar går det ofta inte att forcera fram en lösning eller insikt, eller hur. 

Nyckeln kanske helt enkelt är just att släppa taget om intellektet en stund och lägga fokus någon helt annanstans i medvetenhet om att det kanske är då vi är som allra mest effektiva - våga släppa taget för att få tillgång till magin, helt enkelt. 

När vi stillar sinnet, antingen genom vilande eller fokuserat görande, frigör vi luft och utrymme för svar och nya insikter. Fiffigt som tusan!

Så därför reflekterar vi kring: Hur och var stillar du bäst ditt sinne?

Hoppas ni vill hänga med,

Anette & Ulrika

54 Potential

Fredagsreflektionen: 

Nå dina potential! Gör det bästa av dig själv? Prestera mera, leverera! Låter det bekant? 

Hur behöver vi då vara för att göra det vi vill och samtidigt vara i kontakt med det meningsfulla?

Har du tänkt på att du kan göra en att-vara-lista som komplement till din att-göra-lista och vad skulle det innebära i så fall?

Det här och annat gott o blandat pratar vi om i dagens avsnitt och reflekterar över:  Hur kan ditt varande stärka ditt görande?

Varmt välkomna,

Anette & Ulrika

53 Kontakt

Hur ser din inre kontakt ut och hur påverkar den dina yttre kontakter?

När känner du dig öppen och trygg i mötet med andra, kanske till och med så där fri och härlig och när känner du motsatsen? Om skillnaden och det som i grund och botten avgör kvalitén i våra möten börjar med oss själva är det något vi själva kan påverka. Möjligheter!. Om du tänker efter, är du en huvudfoting eller är du en magdansös? 

Spännande reflektioner i dagen avsnitt med andra ord när vi pratar kontakt.

Varmt välkomna,

Anette & Ulrika

 

52 Covid & Livet

I det här avsnittet pratar vi om att bli smittad av Covid, rädslor och oro men också tacksamhet och perspektiv mitt i kaoset. 

Våra liv påverkas, vardagen påverkas och tankar och känslor påverkas med all sannolikhet också. Pandemin lämnar ingen oberörd. 

Så,

Vilka lärdomar, erfarenheter och nya perspektiv tar du med dig efter pandemin?

 

Go’ lyssning och var rädda om er,

Anette & Ulrika

51 Här & Nu

Hur ofta är du medvetet i ditt här- & nu och hur ofta är du medveten om när du inte är det?

Det är här och nu som vi påverkar vårt liv. Det är här och nu vi omsätter tankar och känslor och det är här och nu är vi känner tacksamhet. Det vet vi, eller hur. Men var lägger du det mesta av din tanke-tid? Är det bakåt, framåt eller nu? Varifrån hämtar du inspiration och kraft  och var tenderar du att eventuellt fastna?

Hur tar du dig lättast till här & nu och är och vad behöver du för att göra det? 

Ja, runt det här reflekterar vi i dagens avsnitt. Varmt välkomna att hänga med!

Trevlig helg,

Anette & Ulrika

50 Andning

Hur ofta använder du din andning medvetet?

 

I det här avsnittet påminner vi varandra om vilket fenomenalt verktyg andningen är. Den hjälper oss att hitta fokus, lugn, energi för att inte tala om allt annat gott som kommer av att vi använder det på ett medvetet sätt.

Vi har dessutom tillgång till det här coola redskapet överallt och hela tiden. Vad händer till exempel med tankarna när vi djupandas? Har du provat?

Varmt välkomna till avsnitt 50

Go’ lyssning och trevlig helg,

Anette & Ulrika

49 Resonans

Hur medveten är du om din inre resonans och dissonans, och hur kan du öka din lyhördhet? 

När vi känner en inre samstämmighet med kropp-tanke-känsla så skulle man kunna säga att vi är i resonans med oss själva och där vår självkänsla och värderingar har en tydlig plats. 

Vi kan också känna dissonans, när det som är inte rimmar väl med vårt inre. Alltså kommer både resonans och dissonans med information: Vad är bra just nu? Vad är inte bra just nu? 

Hur är det bra eller inte bra just nu? Varför är det bra eller inte bra? Vad slår an en sträng i dig? 

Vilka möjligheter finns det med att öka sin inre resonans och betyder det att vi alla har en alldeles egen frekvens? Tur det är fredag!

Varmt välkomna till dagens avsnitt!

Go’ lyssning och trevlig helg,

Ulrika & Anette

48 Etiketter

Vilka etiketter eller attribut som börjar med “Jag är…” kan du känna igen att du sätter på dig själv? 

Etiketter laddas allt som oftast upp från våra förutfattade meningar, minnen och erfarenheter och som resulterar i diverse bedömningar… positiva eller negativa. På många sätt fungerar de som mentala genvägar för att vi ska hinna med att sortera i bruset vi omges av, men de kan även skicka oss på villovägar både gällande oss själva och andra. 

 

Hur hjälper eller tjänar de här etiketterna dig? 

Vilka etiketter bär du omkring på, vilka vill du behålla och varför då?

Vilka etiketter sätter du på andra och varför då?

 

Go' lyssning och glad fredag,

Ulrika & Anette

47 Försoning

Finns det något område i ditt liv där du längtar efter försoning nu…

och om du vaknar imorgon bitti och har försonats med det...vad känner du då?

 

Försoning handlar inte om att lägga locket på eller om att låtsas som om det inte finns ett sår. Vi hittar heller inte till försoning genom att använda det som ett försvar eller ursäkt för att slippa behöva agera eller ta eget ansvar.  

Med andra ord så ligger det mycket kraft och styrka bakom en försoning. Och tänk den dagen vi upptäcker att ett gammalt sår inte längre skaver …vi är fria och vi kan lägga vår energi på det vi  har konstruktiv nytta och glädje av. Är inte det den största av segrar?

Vad innebär försoning för dig?

Välkomna till avsnitt 47 av Fredagsreflektionen: Försoning

Trevlig helg,

Anette och Ulrika

46 Rädsla

Vad gör rädsla med dig?  Om vi skulle skulle bestämma oss för att inventera och börja iaktta och undersöka de tankar som aktiverar våra rädslor och reflektera lite kring var de kommer från och hur de påverkar kvalitén i vårt nu, vad skulle hända då? 

I det här avsnittet pratar vi om den intellektuellt konstruerande rädslan som triggas av våra minnen eller våra fantasier om framtiden och som begränsar kvalitén på vårt mående, varande och görande just nu. Känner du igen den? Hur begränsar dig den? Döljer eller maskerar du den?

Och finns det månne möjligheter att finna? Så klart!

Välkomna att lyssna!

Anette & Ulrika

45 Inspiration

Vad kickar i gång din inspiration?

Är det något utifrån som dimper ner eller är något inifrån som väcks? Är det alltid på samma sätt, eller? Kan vi välja att bli inspirerade? Varför inte prova, helt enkelt?  Passar det dig att “reposa”? Eller föredrar du “wu wei”? Kanske fungerar en “walk-and-talk” bäst för dig? 

Vi passar även på att prata om acceptans och att samtycka till det som är, nuet och vårt nu-varande, som en möjlighet att göra utrymme för inspiration. Cirkulera mera, säger vi bara!

Första Fredagsreflektionen för säsong 3 blir därför: 

Vad kickar i gång din inspiration?  Hur känns det i kroppen? Hur låter dina tankar? Vilka känslor väcks? Och sist men inte minst; vad är möjligheten med det?

Go’ lyssning och trevlig helg,

Anette och Ulrika

44 Tänk om...

Tänk om reflektion är sunt beroendeframkallande? 

Och tänk om det är ett sätt som håller knopp, kropp och känslor välstretchade och elastiska? Vad betyder det i så fall? 

Vi pratar även om ingentingheten i de magiska mellanrummen och tänk om det är där vi hittar klarhet och svar, men även får fylla på med bränsle. 

Tänk om ett själfullt sätt att stärka och bibehålla kontakt i hela vårt inre system är att ge själens vetskap mer utrymme och låta huvudfotingen i oss ta en kopp te.

Åsså lite splendid and gorgeous på det. 

Varmt välkomna, så här på årets första dag, till säsongsavslutning av Fredagsreflektionen.

 

God lyssning och God Fortsättning på 2021

Ulrika & Anette

PS… som nu tar paus för paketeringsreflektion av podden, men vi kommer snart tillbaka.

43 Självklar

När känner du dig självklar?

Kommer du ihåg när du senast kände dig självklar? Hur var det och varför var det så? Vi är dessutom snabba på att se sånt som vi inte kan, inte klarar av, men vilka sidor hos dig själv tycker du bäst om? Vad uppskattar du hos andra?

Gör det någon skillnad om man ser glaset som halvfullt eller halvtomt?

Varmt välkomna att lyssna till 2020s sista avsnitt… för egna vidare reflektioner. 

Vi önskar en riktigt God Fortsättning på julen och 

ett Gott Nytt År,

Ulrika & Anette

42 Wohoo

Vad får dig att känna lite “wohoo” det här annorlunda året?

Ja, vad är det du gör, känner, tänker när wohooet kommer farandes? Är det när du klarar något nytt eller när allt är lugnt och skönt?

Vi pratar också om att vi har påverkats av året som gått, om det egna ansvaret, samverkan och utvecklande trygghet. När och hur vet vi att vi har utvecklats?

Till det här lägger vi på en skopa av tid och funderar kring vad vi tar oss tid på att göra.

Varmt välkomna till ett avsnitt med goda o blandade reflektioner kring medvetenhet, utveckling och ja, wohoo!

 

Go' lyssning och trevlig helg,

Ulrika & Anette

41 Tid

Vilket mindset har du till tid?

Ser du det som någonting som alltid kommer tillbaka eller är den möjligtvis linjär? 

Vi brukar generellt bli bra på det vi lägger vår tid på, oavsett vad det är vi lägger vår tid på. Vad lägger du din tid på? Och vad händer när du känner att du har för mycket tid i dina händer? Kontakt och samarbete mellan kropp, knopp och känslor  kräver att vi både ger och tar oss tid, om det nu är så att vi vill öka kvalitén i vår relation med oss själva ….  Och det vill vi väl?

Så kryp upp i soffan med en mysig filt och känner dig varmt välkommen till avsnittet om TID.

Go’ lyssning och fin 3:e advent

Ulrika & Anette

40 Ge och ta emot

Fredagsreflektionen: 

Hur är det för dig att ge en gåva och att ta emot en gåva?

Nu går vi in i gåvornas tid vilket är fantastiskt härligt på många sätt och vis. Men det kan också väcka känslor på krav, prestation och återgäldning. Vi är dessutom sociala varelser som känner ansvar både för varandra och oss själva och balansen däremellan är inte alltid friktionsfri. 

Är det lättare att ge än vad det är att ta emot? Varför då, i så fall? Eller inte alls?

Känn er hjärtligt välkomna till avsnitt - hör och häpna - nr 40 i ordningen.

 

Vi passar även på att önska en Glad 2:a advent.

Go’ lyssning,

Ulrika & Anette

39 Resiliens

Hur använder du din resiliens?

 ....och hur håller du den vid liv?

Om vi tänker efter, så har vi alla erfarenhet av att ha klarat av, överlevt och hanterat en hel del motstånd och jobbigheter under åren och kommit igenom och ut på andra sidan. Hur gjorde vi då? Vilka av våra drivkrafter var det som fick oss att acceptera, försonas och komma vidare? Vad vi kan lära oss av det? 

Och om du tänker efter: vilka resilienta sidor av dig själv träder fram nu?

Spännande grejer det där!

 

Varmt välkomna till Avsnitt 39: Resiliens

Ulrika & Anette

38 Påverkansmedveten

Känner du dig påverkansmedveten?

Vi påverkas precis hela tiden av allt brus runt omkring oss och inuti oss och ofta är det helt undermedvetet. Dessutom påverkar vi andra runt omkring oss. Hur ser vår medvetenhet ut där?  Visst är det också intressant att reflektera över vad som påverkar oss mer än vi vill och vad vi låter påverka oss för att vi vill? Finns det möjligen en vits med att korta ner ledtiden från insikt, till reflektion, till handling?

Vi tror det!

 

God lyssning och trevlig helg,

Ulrika & Anette

37 Skrattet

Vad väcker skrattet i dig?

Om det nu är så att ett gott skratt förlänger livet, ja, du är det väl läge att börja skratta ännu mer. Hur många gånger skrattar du på en dag, tror du? När skrattade du senast och vad skulle få dig att skratta mer? Skrattet har mycket positiv inverkan på oss utan nämnvärda bieffekter. Så skulle du kunna tänka dig att skratta för dig själv, utan särskild anledning? Skulle du kunna tänka dig att skratta med andra, utan särskild anledning? 

Gör det dessutom någon skillnad om det är ett äkta skratt och ett fejkat? Och vad säger ni, är det läge att börja med Roliga timmen igen?

Helt enkelt roliga reflektioner i dagens avsnitt: Skrattet

 

God lyssning och glad fredag

Ulrika & Anette

36 Mental styrketräning

Hur ofta styrketränar du ditt mentala mående?

Våra tankar lever sitt eget liv, både på gott och ont. Det poppar upp alla möjliga och omöjliga tankar hela tiden utifrån tex  en doft ,en glimt, ett ljud, ett litet ord och som kan trigga våra tankar både medvetet och omedvetet. Vi kan alltså inte välja alla våra tankar hela tiden.

Men det vi har makt och möjlighet till är att träna på att välja vilka tankar vi ger vår uppmärksamhet till. 

Mental styrketräning är i mångt och mycket som vilken träning som helst; den blir bara effektiv om den blir av. Poängen med mentala styrketräningen är helt enkelt för att må bättre och för att snabbare hitta tillbaka till sin inre balans.

Kan man skapa ett positivt mentalt muskelminne? Jajamen! Hur då...?

 

Varmt välkomna till veckans avsnitt: Mental styrketräning

Go’ lyssning och trevlig helg,

Ulrika & Anette

35 Mysterium

Vilka frågor är ett mysterium för dig?

Vem är jag? Vad är meningen med livet och döden? Vad är mitt syfte? 

Vad händer i oss när vi ställer oss de stora existentiella frågorna? Vad händer i dig?

Kan det vara så att vi är kodade i en vilja att söka svar på livets stora mystiska gåtor och gäller det även gåtan som är Du?

Under Allhelgona minns vi särskilt de som har tagit sina farväl men kanske är det även en fin helg att bjuda in förundran i våra liv, det större och det gemensamma som empati, kärlek och välvilja.

 

Varmt välkomna att lyssna till avsnitt 35: Mysterium

 

Trevlig helg och god lyssning,

Ulrika & Anette

34 Spelregler

Vilka spelregler uppskattar du?

Eftersom vi alla har behov av att känna att vi tillhör så anpassar och formar vi oss ofta ganska snabbt efter rådande norm. Då kan man tänka sig att det garanterat är mer lönsamt om det är ett öppet relationsklimat i gruppen eller teamet med uttalade och accepterade spelregler som vi anpassar oss till. 

Om det är så att tydliggjorda, överenskomna och accepterade spelregler bidrar till trygghet, engagemang och kreativitet, vill inte alla ha det då?

Så, hur ser spelreglerna ut runt dig och har du egna inre spelregler som känns extra viktiga för dig?

God lyssning,

Ulrika & Anette

 

 

33 Grupptryck

När upplever du begränsande grupptryck?

Kanske finns det sammanhang där du förväntas bete dig på ett visst sätt och som känns begränsande, eller sammanhang där det finns outtalade och oskrivna normer men som ändå efterlevs. Och kan det vara så att vi ibland inbillar oss att det finns ett grupptryck  som gör att vi tror att vi måste göra och vara lika för att få vara med och passa in i gruppen? Hur förhåller du dig i gruppsammanhang, vad känns viktigt och varför är det så?

 

Känn er varmt välkomna till det dagsfärska avsnittet: Grupptryck

God lyssning,

Anette & Ulrika

32 Varför

Vad är poängen med att ställa sig frågan *varför*? 

Jo, för att det väcker reflektionisten i oss, vågar vi påstå. Bara det att vi ställer oss frågan gör att vi kommer närmare kärnan där vi hittar klarhet, styrning och integritet. Kan det vara så att det finns vardags-varför och livs-varför och vad betyder i så fall det? Och kanske det mest intressanta; vad gör vi med svaret på frågan?

Och en snabb fråga: vad gör dig glad, och varför gör det det?

Välkomna!

Trevlig helg,

Ulrika & Anette

31 Good enough

Hur skulle det vara för dig om du alltid kände dig good enough?

Vad skulle vinsten vara för dig och hur skulle du då förhålla dig till andra, i så fall? Vilka motstånd skulle du tänkas stöta på från dig själv om du skulle ge dig i kast med att välja att känna dig än mer good enough och vad skulle motivera dig att se det i mål?

Och vad säger vi till den tråkiga, begränsande inre kritikern som kan sätta käppar i hjulet: “Not today!”

Tänk vilken härlig helg vi alla kommer ha om vi bestämmer oss för att den kommer bli good enough… bara en tanke :)

Glad fredag önskar

Ulrika & Anette

30 Vanor

Har du koll på dina vanor?

Mellan tumme och pekfinger, hur många vanor tror du att du har? 

Säkerligen har vi massor av medvetna och omedvetna vanor, somliga stärkande och nödvändiga, andra begränsande och vissa med all säkerhet helt onödiga. Om det är så att våra vanor dikterar vår framtid, så kanske det kan vara så att reflektion skapar den? Vad vill du skapa?

Välkomna till filosofisk fredag i Fredagsreflektionen avsnitt 30: Vanor

 

Trevlig helg,

Ulrika & Anette

29 Konfliktklok

Om vi alla blev lite mer konfliktmodiga och mindre konflikträdda, kanske t.o.m. konfliktkloka, vad  skulle det göra för vårt mående och våra relationer? Kan vi bli fria från känslan av att vara i konflikt, eller vad handlar det egentligen om?

Vi beter oss dessutom väldigt olika när vi upplever att vi är i konflikt än vad vi gör annars. Hur agerar du? Och inte minst, var kommer självkänslan in i bilden?

 

I dagens avsnitt reflekterar alltså över frågan: Hur är det att vara konfliktklok?

Varmt välkomna,

Ulrika & Anette

28 Beteendekompetent

Hur beteendekompetent vill du vara?

Hur skulle ökad medvetenhet om vilket motiv som ligger bakom vårt beteende kunna underlätta...för oss själva...och i våra relationer?

Tänk om....det var möjligt att uttrycka vårt motiv med vårt beteende? Vad skulle hända då? Som att tala om att vi är stressade istället för att bete oss och hoppas, förvänta oss eller t.o.m. utgå från att omgivningen ska fatta.

Tänk om det är möjligt?

 

Glad helg

Anette & Ulrika

27 Bidra

Vad vill du bidra med idag och hur vill du göra det?

Kan det vara så att viljan att bidra ligger i vårt DNA? Och att förmåga och viljan att bidra är ett gemensamt grundläggande behov som vi har? Vad innebär det i så fall för vårt välmående? Och om vi har möjlighet att göra just den här dagen lite bättre, vad skulle det då vara då

Men vad händer med oss om det inte finns någon mottagare till det vi innerligt och starkt känner att vi vill bidra med eller om bidraget inte uppskattas? Eller, vad händer inom oss om ingen bevittnar det vi nu har bidragit till? Har det då hänt?

Alltså; Vad är angeläget för dig att bidra med - till dig själv eller till din familj, eller på arbetet eller varför inte till världen -  kanske allt på en gång - kanske till och med idag?

Många möjligheter här, inta sura biverkningar. Bra va!

Glad fredag,

Anette & Ulrika

26 Präktig

Vem vill vara präktig?

Det är precis vad vi vrider och vänder på i höstens första avsnitt av Fredagsreflektionen?

Får man vara präktig? Hur är man när man är präktig?

Vad händer till exempel i dig när du möter en sk präktig person, eller vad händer i dig när andra uppfattar dig som präktig?  Hur som helst så känns det som ett laddat ord som är tillräckligt spännande för att undersöka.

Kan ni förresten gissa vad översättningen av präktig blir på engelska? Ja, och då kanske vi snarare ställer oss frågan: Vem vill inte vara präktig?

Välkomna att lyssna,

Anette & Ulrika

25 Säsongsavslutningsfredagsreflektion

Vad vill du reflektera över i sommar?

Vad känns relevant och viktigt för just dig att fundera över och som du längtar att få klarhet i. 

Att reflektera betyder ju att titta inåt, komma till insikt och det personliga ledarskapet om att omsätta den insikten, kanske vila i den eller agera. Vad känns angeläget för dig att fundera över? Är det den inre dialogen? Är det kanske att fundera över hur du vill sätta gränser? Kanske vill du släppa allt vad aktiv reflektion betyder och bara landa i stillhet, och varför då inte hela vägen till tråkighet. Vad finns det för möjligheter på andra sidan tråkigt? Jo, många.  Och, inte minst, vad känner du förundran över och som kan ge guldkant på dagen?

Hur som helst så går  frågan går tillbaka till dig själv, och vad som känns relevant och viktigt för just dig och som du längtar att få klarhet i. 

Så känn er varmt välkomna till säsongsavslutningen av Fredagsreflektionen. God lyssning!

Glad midsommar,

Ulrika & Anette

24 Reflektera

Fredagsreflektionen: 

Hur medvetet reflekterar du?

Att reflektera betyder att vi riktar ljuset tillbaka på oss själva en stund, med allt fokus inåt. En medveten reflektion blir som en tankeprocess fri från dömande och gränser och som bidrar till kreativitet och större möjligheter att se lösningar och nya perspektiv, effektivitet och lärande. Ja, och så blir vi något klokare på köpet också.

Inte illa, eller hur. 

Så vad behöver du för att hitta till ditt reflektionsflow? Det är väl något som är värt att reflektera över i helgen.

Glad fredag och god lyssning,

Ulrika & Anette

23 Trygghet

Fredagsreflektionen: 

Vad är trygghet för dig? 

Hur agerar du när du känner dig trygg - hur låter dina tankar och hur känns det i kroppen? Hur är motsatsen? Kan man bli för trygg och vad innebär det i så fall. Och, har du vid något tillfälle inte vågat ha tillit,  i rädsla för att jinxa trygghet?

Hur kan du ge dig själv de bästa förutsättningarna att ha tilltro till dig själv?

 

God lyssning och trevlig helg,

Anette & Ulrika

22 Ödmjukhet

Fredagsreflektionen: 

Vad är ödmjukhet för dig?

Vilka kvaliteter tänker du spontant på när det kommer till på ödmjukhet? Är det en medfödd inställning eller är det något vi medvetet kan välja? Finns det någon baksida med att vara ödmjuk?

Med andra ord: när kände du dig ödmjuk senast och i vilket sammanhang?

 

God lyssning och glad pingst,

Ulrika & Anette

21 Förändring

Fredagsreflektionen:

Hur hanterar du förändring?

Har du funderat över hur du hanterar en förändring?  Är du snabb att anamma nya sätt eller behöver du tid att reflektera? Gör du oftast på samma sätt eller beror det på? Vad är skillnaden i så fall?  Är det en styrka att vara förändringsbenägen eller kokar allt ner till tid? Hur är det för dig, helt enkelt?

Hoppas att du hade en fin Kristi himmelsfärdsdag och att helgen blir som du önskar.

Glad fredag,

Ulrika & Anette

20 Duktig

Fredagsreflektionen:

Vad betyder duktig för dig?

Är det ett laddat ord? Saknar du en förklaring av vad som egentligen menas när någon säger att du är duktig och hur använder du dig själv av duktig.

Hur kan vi göra “duktig” meningsskapande och hållbart?

Det pratar vi om i senaste avsnittet.

God lyssning,

Ulrika & Anette

19 Självdisciplin

Fredagsreflektionen: 

Hur vältränad är din självdisciplin? 

Om du skulle träna upp den ännu mer, vad skulle det innebära för dig? Hur vet du att du använder den för ditt bästa? Är din självdisciplin så pass välstretchad att du både kan gasa och återhämta? 

Ja, det finns som vanligt en del att fundera över.

Varmt välkomna att lyssna där poddar finns,

Ulrika & Anette

18 Vad väljer du att ta kontroll över som ger kraft och energi

Fredagsreflektionen:

Vad väljer du att ta kontroll över som ger dig kraft och energi?

Vad händer med dig när du inte kan ha kontroll och vad får det för konsekvens för ditt mående? Hur kan acceptans och kontroll samarbeta och tillsammans göra en positiv skillnad? Det funderar vi över idag!

Varmt välkomna till dagens avsnitt,

Trevlig helg,

Ulrika & Anette

17 Hur ofta tänker du på ditt tänkande

Fredagsreflektionen: 

Hur ofta tänker du på ditt tänkande?

Har du observerat dina tankemönster? Vet du vad du grundar dina beslut på eller hur du gör dina val? Skjuter du från höften eller hinner du reflektera? Vad skulle möjligheten vara och vad finns det för vinster med att bli medveten om det?

Trots kyligare väder, låt oss hålla oss varma i sinnet!

Glad fredag,

Ulrika & Anette

 

 

 

16 Kommunicerar du hållbart

Fredagsreflektionen:

Kommunicerar du hållbart?

Idag fungerar våra hem som arbetsplats, skola, hem, fritidsgård och semesterdestination. Strävar du efter friktionsfria relationer där det är viktigt att hålla sams eller lyfter taket på grund av oenigheter?  Med andra ord, hur fungerar kommunikationen, d.v.s. både att tala och lyssna på varandra? Vilka möjligheter finns det då här, undrar man ju genast. Det, pratar vi om i det här avsnittet.

Varmt välkomna,

Ulrika & Anette

15 Vad är uppsidan för dig med att ha tråkigt

Fredagsreflektionen: 

Vad är uppsidan för dig med att ha tråkigt?

Skulle du klara av att sitta på en stol, rakt upp och ner och invänta idéer?

Om du skulle bli extra kreativ efter en stunds tråkighet, skulle du välkomna lite tråkigt då? Och tänk om vi aldrig skulle känna oss uttråkade, vad skulle det leda till?

 

Vi önskar er en härligt lång och lagom tråkig fredag och en riktigt Glad Påsk

Ulrika & Anette

14 Hur hanterar du din rädsla

Fredagsreflektionen: 

Hur hanterar du din rädsla?

Är den snabb och intensiv eller låser den sig i en statisk position? 

Vad gör man om man fastnar i vinkelvolten och varför kan man känna motstånd till att vilja släppa rädslan? Och så funderar vi kring möjligheter och reflekterar kring verktyg… 

Ja, vi pratar rädsla helt enkelt i senaste avsnittet.

Varmt välkomna!

Ulrika & Anette

13 Hur sätter du dina gränser

Fredagsreflektionen: 

Hur sätter du dina gränser?

Står du stadigt i det som är rätt, viktigt och riktigt för dig?  Längtar du efter att sätta ner foten med full kraft eller kommer det fullständigt naturligt för dig att sätta en kort och koncis gräns?  Kan man vara flexibel men ändå tydlig? Ah, men typ så.

Skönt trots allt med fredag,

God lyssning

U&A

12 När katastroftankar och känslor tar plats...vad gör du då

Fredagsreflektionen:

Hur förhåller du dig till något du aldrig någonsin har upplevt förut? Tar katastroftankar en massa plats eller håller du dig lugn och stabil. Vad behöver du för att “checka-in” med dig själv?  Kan S.T.O.P vara en framgångsfaktor och hur gör man då? Hur ser du på ditt egna ansvar ut mot dig själv och andra i det här läget?

God lyssning och en fin fredag,

U&A

11 Älskar du din skam

Fredagsreflektionen: 

Älskar du din skam? 

Hur förhåller du dig till din skam? Vilken inre dialog drar igång och hur känns det i kroppen när skammen intar scenen.  Har den hindrat dig för att göra det du egentligen vill eller lägger du den åt sidan? Vad är det för skillnad på skuld och skam och hur tar man hand om känslorna bäst?

Ta hand om varandra, tvätta händerna och njut av fredagen

God lyssning och trevlig helg,

U&A

10 Hur ofta fokuserar du på en sak i taget

Hur ofta fokuserar du på en sak i taget? 

Är det så att vi har en föreställning om att vi är mer kompetenta och effektiva om vi multitaskar och har många bollar i luften?

Kan det finnas en vits med att göra en sak i taget, och vad skulle det vara i så fall? Och vem har tid med det?

 

Äntligen fredag!

God lyssning,

U&A

9 Vilka guldkanter hämtar du ur ditt liv och din vardag

Vilka guldkanter hämtar du ur ditt liv och din vardag?

Hur gör det en positiv skillnad att reflektera över små glädjeämnen i vardagen och är vi ens medvetna om dem? Swishar de förbi i all hast eller gör du något för att fånga och uppmärksamma dem.

Idag hurrar vi för alla guldkorn som vi kan komma på.

 

Härligt med fredag,

God lyssning

U&A

8 Hur stark är du i din sårbarhet

Hur stark är du i din sårbarhet? 

Varför kan det kännas svårt att visa hela sig själv och känna sig tydlig i sina konturer. Och om sårbarhet är en styrka, hur använder du den för att berika ditt liv. Finns det något vill du släppa fram mer av och varför då?  

God lyssning och hörrni, gör er själva en riktigt härlig helg

U&A 

7 Tar du dig tid för återhämtning

Tar du dig tid för återhämtning?

Hur behöver du återhämta dig och när vet du att du har gjort det. Vet du vad du behöver? Finns det en vits med att ta fram kalendern och skriva in ett usa? Vad lirar bäst med dig; aktiv-aktiv eller aktiv-passiv? Tur det är fredag!

 

God lyssning

Glad fredag,

U&A

6 Hur och när hedrar du din prestation

Hur och när hedrar du din prestation?

Är det endast slutresultatet som räknas eller räknar du även in resan dit? Vad händer med dig om du inte uppnår det du förväntade dig och är det en prestation att inte prestera alls?

Tur det är fredag för nu behöver ni inte fundera över ett middagsämne!

God lyssning

U & A

5 Vilka outtalade förväntningar florerar i och runt dig

Vilka outtalade förväntningar florerar runt dig?  Vad är vitsen med att inte uttala dem och vad skulle vinsten kunna var med att göra det? Vad tror ni, är tankeläsare fantasi eller verklighet?

Ja, mycket att reflektera över, tur det är fredag.

 

God lyssning

Trevlig helg

U&A

4 Hur har du det med ditt lyssnande

Har du funderat över hur du lyssnar på andra människor, framför allt i dialog.

Lyssnar vi på olika sätt? Kan vi välja hur vi ska lyssna och vad är vinsten med det i så fall?

Och vad är Måns?

 

Varmt välkomna att lyssna,

Ulrika & Anette

3 Avundsjuka

Hur påverkas du när du känner dig avundsjuk?

Vad är avundsjuka i sin essens och får man vara det? Finns det något meningsfullt i det hela eller är det endast slöseri med energi?

God lyssning,

Ulrika & Anette

2 Vad händer med dig när du är utanför din komfortzon

Om det känns tryggt och behagligt i komfortzonen, vill man inte vara kvar där då? Vad händer med dig när du går utanför och vad får det för betydelse?

Glad fredag,

Ulrika & Anette

 

1 Hur låter din inre dialog

Välkomna till första avsnittet av Fredagsreflektionen!

 Idag pratar vi om den inre dialogen vi har, om oss själva till oss själva. Har du själv funderat över hur din inre röst låter och hur det påverkar dig? Det kan väl vara en insiktsfull väg att inleda det nya året på, eller vad säger ni?

God lyssning,

Ulrika & Anette 

Powered by RSS 2 HTML